OBRA CULTURAL BALEAR. DELEGACIÓ DE MARRATXÍ
ocbmarratxi@gmail.com

dimarts, 11 de juny del 2013

La convidada de Toni Gomila


L’autor i intèrpret d’Acorar volgué comptar entre el seu públic amb la família Moll, que elabora a Pòrtol el famós pebre bord de Can Pinso.
El monòleg teatral Acorar, escrit i dirigit per Toni Gomila i que dissabte passat, 8 de juny, ja havia omplert totalment el recinte escènic del Molí de Sa Cabaneta, diumenge tornà a exhaurir les localitats. Hi hagué devers 170 espectadors, entre els quals destacaven Tomeu Moll, el patriarca de la fàbrica artesanal de pebre bord de Pòrtol, amb la seva esposa i el seu fill Joan. Els havia convidat expressament Toni Gomila, per l’important paper del pebre bord en l’elaboració de la sobrassada, un dels motius filosòfics i recurrents d’Acorar. Els Moll suposen la presència testimonial d’una empresa familiar que representa la pervivència de l’ingredient més atàvic i imprescindible de la cultura gastronòmica mallorquina, el pebre bord de pebre de cortí.

L’obra de Toni Gomila és vertaderament un prodigi d’imaginació narrativa, combinat amb una brillant posada en escena còmica que uneix els cops d’efecte amb tota una sèrie de reflexions profundes sobre la mort, la política i una societat rural el costumisme gestual de la qual ha resistit el pas dels segles fins avui dia dins la pagesia.

 Els membres de la família de Can Pinso de Pòrtol sens dubte connectaren amb el missatge de Gomila, perquè en acabar la funció, encara amb la rialla a la boca, manifestaren que l’obra els havia agradat molt perquè els recordava escenes que ells mateixos havien viscut durant les matances. En realitat, el públic celebrà tots i cada un dels recursos escènics de l’actor, sobretot en parlar de la padrina batallant a cops de geniva amb un sospiro de Manacor. Genial!
Raphel Ferrer